Adab-adab kanggo anu teu damang – Teu kenging ngarep-ngarep maot

0
1235
DOTS

Sakumaha wae parnana eta panyawat, maka teu kenging eta jalmi ngarep-ngarep maot, eta jalmi teu kenging nyuhungkeun maot, teu kenging ngado’a supados dimaotkeun saharita keneuh, umpama na wae “Ya Allah tibatan dikieu-kieu wae mah pundut wae nyawa abdi” maka teu kenging eta teh, sabab eta nunjukeun aral subaha, putus asa, tur putus asa tina rahmat Allah eta teu kenging. Sakumaha dahsyatna ujian, cobaan nuku Allah dipasihkeun ka urang, urang teu kenging nyuhungkeun dimaotkeun ka Allah Azza wa Jalla.

Seuer Hadits ngenaan masalah ieu, salah sawios diantawisna hadits anu katampi ti ummu fadl radiyallahu anha “

عن أم الفضل ، أن رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم دخل عليهم وعباس عم رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم يشتكي ، فتمنى عباس الموت ، فقال له رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم : ” يا عم ، لا تتمن الموت ، فإنك إن كنت محسنا فإن تؤخر تزداد إحسانا إلى إحسانك خير لك ، وإن كنت مسيئا فإن تؤخر فتستعتب من إساءتك خير لك ، فلا تتمن الموت

Saur ummu alfadlh Rosul shalallahu ‘alaihi wassalam lebeut ka bumi aranjeuna, abbas harita (paman rosulullah shalallahu ‘alaihi wassalam)  nuju mengeluh, nuju berkeluh kesah, nuju humarurung kusabab teu damang parna nu kacida dahsyatna teras Abbas teh ngado’a nyuhungkeun maot, mungkin bahasa urang mah “Ya Allah maot keun abdi teu kiat”. Nguping cariosan kitu nabi alaihi shalatu wassalam ngadawuh ” Hai paman, ulang ngarep-ngarep maot, sabab lamun anjeun jalmi sae, ahli kasaen, jalmi sholeh maka diakhirkeunnana maot ditunda na maot, dipanjangkeunna umur anjeung, eta teh bakal nambih kasaen anjeun tina kasaean anjeun anu tos aya. Jadi lamun urang teh jalmi sholeh, langkung panjang umur, langkung sae, sabab langkung panjang umur langkung seuer amal. Tapi lamun anjeun jalmi salah, anu doraka, anu seuer dosa, maka diakhirkeunnana umur anjeun eta teh teras anjeuna tiasa ngagaduhan kasempatan kanggo ngahapus eta dosa kucara tobat maka eta langkung sae kanggo anjeun. Maka anjeung ulah nyuhunkeun maot.

Kumargi kitu Hadits ieu dikaluarkan ku imam ahmad, imam abu ya’la, imam alhakim, saur imam alhakim hadits ieu shohih numutkeun syarat bukhari sareng muslim, imam aldzahabi sepakat ku pengshohihan anu dilakukeun ku imam alhakim ieu dumasar kana hal ieu hadits ieu shohih anu nuduhkeun urang teu kenging nyuhunkeun maot, komo nyuhungkeun maot teh bari gogorowokan ngahaja supados kakuping ku batur dina raraga caper (cari perhatian) supados batur teh masihan perhatian kamanehannana supados batur teh empati ka manehannana…

Sakitu wae cutatan tina ceramah islam perkawis akhlak anu di dugikeun ku ustadz abu haidar assundawy anjeun tiasa ngadangukeun siaran langsungna unggal dinten jum’at enjing-enjing tabuh 05:30 mung di radio rodja bandung 1476AM khusus daerah bandung sabudererennana tiasa oge didangukeun ngalangkungan streaming http://live.radiorodjabandung.com.

Kanggo ngadangukeun ceramah islam bahasan nu tos kapengkeur tiasa klik didieu.

Mugi-mugi tiasa mangpaat.

 

 

DOTS

TINGGALKAN KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here